Nordlys

Nordlys

Nordlys er det mest fantastiske jeg noen gang har sett. Selv om jeg har bodd i Kirkenes i mange år, er nordlyset en stor opplevelse.

Når skal du se nordlyset og hvilken tid på året er best?
For å se nordlyset trenger du bare 2 forutsetning: himmelen må være klar og den må være mørk. Visste du at nordlyset også vises om sommeren? Dessverre kan du ikke se dem på grunn av de lyse nettene. De beste tidene er derfor månedene når det blir mørkt igjen om kvelden og natten. Dette er tilfellet fra slutten av august til slutten av mars.
september og oktober er gode måneder for nordlys, og egner seg spesielt godt for de som ikke har lyst til å reise nordover midt på vinteren. Mer info om høsten her: www.bookingkirkenes.no/høst/
Oddsen for å se nordlyset er selvsagt best den mørkere sesongen av desember, januar og februar med mange timer med mørke. Men mars måned er også bra. Fra april er nettene allerede for lyse og sjansene blir mindre.

Klimaet i Kirkenes er perfekt for å se nordlyset. Vi har veldig lite tåke, regn og uvær. Vinterværet er stabilt og ofte veldig klart. Årsaken til dette er beliggenheten til Kirkenes og det kontinentale innlandsklimaet. Dette gjør Kirkenes til et av de beste stedene i Norge for å se nordlyset.

En annen fordel er den lave befolkningstettheten. Kirkenes er en liten by med rundt 6500 innbyggere. Lysforurensningen er lav og du kan komme deg ut av byen veldig raskt, for å unngå det kunstige lyset. Men selv i byen kan du ofte se nordlyset.

De som ønsker å se nordlyset bør tilbringe flere dager nord for polarsirkelen, og gjerne noen dager i Kirkenes. Vi tilbyr ulike Nordlysturer på kvelden: med snøscooter, hundeslede eller buss. Eller du bestiller noen dager utenfor Kirkenes, for eksempel i Pasvikdalen hvor det er mindre lysforurensning. Vi hjelper deg gjerne med å planlegge dine nordlysturer.

Du kan sjekke sannsynligheten for nordlys i Kirkenes her: www.norway-lights.com/destinations/kirkenes/

Vitenskapelige forklaringer om nordlyset finner du her:
https://www.northernlightscentre.ca/northernlights.html
https://ndla.no/nb/subject (kun på norsk)
https://forskning.no/astronomi-historie-meteorologi/ (kun på norsk)
https://www.planet-wissen.de/natur/polarregionen/polarlicht/index.html (bare på tysk)
https://www.geo.de/geolino/natur-und-umwelt/1186-rtkl-interview-wie-polarlichter-entstehen (bare på tysk)

nb_NONorwegian